+2
powrót do artykułów

Rozgrzewająca kuchnia indyjska

 

Od dawien dawna ludzie mają świadomość, że przyprawy wpływają na organizm człowieka, jedne rozgrzewają, inne chłodzą, oczyszczają czy odkażają. Kuchnią najbardziej bogatą w przyprawy zwłaszcza te rozgrzewające i odkażające, jest kuchnia indyjska. Dlatego w okresie zimowym, warto częściej sięgać po przepisy z tejże kuchni, aby skutecznie bronić się przed infekcjami i zimnem.

 

Kuchnię indyjską charakteryzują ostre potrawy, dlatego posiłek kończy się zazwyczaj potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących potraw. Jedną z wielu takich ostrych przypraw jest imbir, który ma działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Ponadto pomaga zwalczyć nudności, migrenę i bóle stawów. Natomiast najbardziej znaną potrawą kojarzoną z Indiami jest curry, czyli duszone mięso z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami.

Kuchnia indyjska ma z pewnością najbogatszą paletę przypraw, a większość z nich to przyprawy ostre i korzenne. Do najpopularniejszych przypraw o indyjskim rodowodzie należą: kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir kurkuma kardamon i szafran. Sposób dodawania tychże przypraw do potraw jest zróżnicowany regionalnie, na północy podaje się je zazwyczaj w postaci proszku, natomiast na południu używa się całych ziaren, niewielkich kawałków korzeni lub listków.

Jedną z najpopularniejszych indyjskich przypraw jest chilli, które ma wyraźny, palący smak i aromat, przez co stanowi bardzo popularny dodatek do rozmaitych potraw. Przyprawy orientalne takie jak: garam masalakurkuma
chili, cynamon czy curry są dostępne w naszych sklepach, zwłaszcza tych ze zdrową żywnością. Wybierzmy się zatem w podróż kulinarną do Indii, dzięki ich kolorom, smakom i aromatom. Rozgrzewająca kuchnia indyjska pomoże nam skutecznie zwalczyć rozmaite choroby i podniesie naszą odporność.

KOMENTARZE

KOMENTARZE (0)

TWÓJ KOMENTARZ: