+1
powrót do artykułów

Włoskie danie na poprawę nastroju

 

Chandra dopada każdego bez względu na wiek, pleć czy wykonywany zawód, najgorzej jest w okresie jesienno-zimowym, gdy dni są coraz krótsze, słońce grzeje coraz słabiej i spowija nas wszechobecna szarość.

 

Staramy się walczyć z chandrą na rozmaite sposoby, ale uczucie niechcenia i nic nierobienia jest niekiedy silniejsze. Zalegamy wówczas przed telewizorem, w weekend śpimy pół dnia, nigdzie nie wychodzimy, z nikim się nie spotykamy, bo nic nam się nie chce. Warto zacząć od najprostszych rzeczy i czynności, które szybko poprawią nam nastrój, jednym z takich sposobów jest włoskie danie, które nie tylko zachwyci nasze podniebienie, ale przeniesie nas mentalnie do słonecznych Włoch. Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata, która znajduje sympatyków kulinarnych w niemalże każdym miejscu.

Popularność ta wynika zapewne z prostoty tejże kuchni, jak również jej wyrazistego smaku. Delektujemy się pizzą, lasagną czy spaghetti, ponadto wykwintni degustatorzy doceniają różnorodność serów i win w kuchni włoskiej Tiramisu to najpopularniejszy włoski deser, który składa się z sera mascarpone, żółtek oraz biszkoptów, składniki proste, a efekt końcowy wyśmienity kulinarnie. Deser ten podaje się w formie schłodzonej, jako dodatek do kawy espresso, a we Włoszech spożywa się go na drugie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni. Włoskie tiramisu to skuteczny sposób na walkę z chandrą, wystarczy tylko trochę wysiłku, aby delektować się tym niezwykłym deserem. Składniki: 0,5 kg mascarpone, 4-5 żółtek, 100 g cukru pudru, 75 ml amaretto, 200 g biszkoptów podłużnych, 400 ml mocnej ostudzonej kawy. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę, następnie dodać mascarpone, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski.

Połowę biszkoptów moczyć
krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu i posypać lekko kakao. Następnie znów wyłożyć warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i drugą połowę kremu. Włożyć na noc do lodówki, a przed podaniem posypać z wierzchu kakao, smacznego.

KOMENTARZE

KOMENTARZE (0)

TWÓJ KOMENTARZ: