0
powrót do artykułów

Zdrowe przyprawy

 

Handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany przez całe tysiąclecia. Dziś trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez aromatycznych przypraw takich jak imbir czy cynamon.

 

Przenoszą nas one bowiem w świat orientu, dzieciństwa i niezapomnianych chwil. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy aromat, a wiele z nich pomaga w trawieniu, dlatego warto ich używać jak najczęściej w naszej kuchni. Przyprawy wytwarzane są z ziół, nasion, pąków, korzeni, jagód, kory, liści lub innych części roślin. Wyróżniamy przyprawy ziołowe, orientalne, podstawowe i inne, co ciekawe niektóre z nich mają właściwości lecznicze. Imbir posiada takie cechy jak: ułatwia trawienie, bowiem olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędne i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Ponadto imbir polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. Przyprawa ta wykorzystywana jest również powszechnie w przemyśle kosmetycznym, tak samo jak farmaceutycznym. Imbir pomaga przy zaburzeniach związanych z krzepliwością krwi, jak również wpływa na obniżenie cholesterolu Z kolei cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata, która pochodzi z Chin. Ta orientalna przyprawa jest stosowana powszechnie do kompotów, rozmaitych ciast, deserów, herbaty, ponczu, wina grzanego oraz piwa grzanego.

Nie każdy jednak wie, że cynamon ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na układ trawienny, wzmacniając żołądek, korzystnie wpływa na poprawę apetytu i przyspiesza proces trawienia. Przyprawy nie tylko nadają naszym potrawom wyrazistego smaku i zapachu, ale również mają wpływ na nasze zdrowie. Każda przyprawa posiada bowiem szczególne właściwości, o których wiedziały już nasze prababcie i dzięki temu skutecznie walczyły z różnymi dolegliwościami.

KOMENTARZE

KOMENTARZE (0)

TWÓJ KOMENTARZ: