+2
powrót do artykułów

Oliwa z oliwek to zdrowie

 

Kuchnia grecka uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a cechuje ją stosowanie czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości pomidorów, papryki, świeżych ziół, jak również ryb i owoców morza.

 

Ponadto co najważniejsze większość dań zawiera oliwę z oliwek, która posiada szereg wartości odżywczych i pomaga utrzymać w dobrej kondycji układ krwionośny i mózg. Kuchnia grecka jest szczególnie polecana osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż warzywa tj.: cukinie, bakłażany, papryka, pomidory, karczochy, stanowią duży procent składników przepisów w tej kuchni.

Dlatego też
dania kuchni greckiej są zdrowe i lekkostrawne, a główny posiłek składa się z jednego dania głównego oraz kilku rodzajów sałat, serów, oliwek oraz dodatków takich jak wino i chleb. Wspomniana wcześniej oliwa z oliwek to jeden z podstawowych składników zdrowej diety śródziemnomorskiej, opartej na warzywach, produktach zbożowych, rybach i owocach morza. Jest ona jednym z najcenniejszych i najzdrowszych tłuszczów spożywczych, zwłaszcza ta z pierwszego tłoczenia, zwana extra vergine.

Zdrowotne właściwości oliwy znane są już były w starożytności, a jej najważniejszą zaletą jest wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Oliwa z oliwek zawiera także kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, jest także źródłem witaminy E silnego antyoksydantu, który opóźnia procesy starzenia oraz chroni nas przed nowotworami. Dlatego też jej regularne spożywanie obniża ciśnienie krwi, wzmacnia system odpornościowy, jak również zapobiega kamicy żółciowej Oliwa z oliwek to samo zdrowie, dlatego postarajmy się, aby jak najczęściej gościła ona na naszych stołach.

KOMENTARZE

KOMENTARZE (0)

TWÓJ KOMENTARZ: