+5
powrót do artykułów

Wszystko na temat węglowodanów

 

Osoby będące na diecie unikają zazwyczaj spożywania węglowodanów, a modelki wykreślają je niemal na zawsze ze swojej diety Dlaczego tak się boimy węglowodanów, co naprawdę o nich wiemy? Węglowodany to drobne cząsteczki zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu, ich nadrzędną rolą jest dostarczanie energii naszemu organizmowi.

 

Według dzisiejszych zaleceń węglowodany powinny stanowić 55% całości dziennego pożywienia, oczywiście większość z nich powinna pochodzić z produktów zbożowych. Jeśli spożycie węglowodanów przekroczy określoną wartość, wówczas nadmiar odłoży się w organizmie w formie zmagazynowanego tłuszczu. Jest to zatem główna przyczyna, dla której należy ograniczać spożywanie tego rodzaju produktów. Trzeba pamiętać, że nadwaga jest obecnie problemem w skali światowej.

Miliony ludzi starają się schudnąć stosując rozmaite diety mniej lub bardziej restrykcyjne i mimo to im się to nie udaje. Powodem takiego stanu rzeczy jest zbyt duże, jednorazowe spożywanie dawki węglowodanów, które podnoszą poziom cukru we krwi w stopniu szkodliwym dla zdrowia. Poziom glukozy we krwi musi być na stałym poziomie, bowiem nagłe jego podniesienie wywołuje wydzielanie insuliny, której zadaniem jest zredukowanie go do wartości optymalnej. Wówczas nadmiar glukozy przemieszczony zostaje do komórek, gdzie zamienia się w tłuszcz. Dlatego, aby skutecznie chudnąć musimy jeść w stałych odstępach czasu i nie zajadać za jednym razem mnóstwa węglowodanów.

Warto również pamiętać, że węglowodany to nie tylko produkty zbożowe i cukier, ale także owoce. Zanim więc sięgniemy po kiść winogron, chwilę się zastanówmy i zjedzmy tylko kilka kulek Węglowodany dostarczają nam energii, dlatego nie powinniśmy ich unikać, dzięki nim nasz organizm prawidłowo funkcjonuje na poziomie komórkowym, a nawet komórek nerwowych. Ważny jest umiar, który jest kluczem do sukcesu, czyli w tym wypadku zachowania optymalnej wagi.

KOMENTARZE

KOMENTARZE (0)

TWÓJ KOMENTARZ: